FAQ

Baby

Na co je třeba dbát

Pro zdraví Vašeho dítěte je důležité dodržovat následující pokyny:

  • Před přípravou si umyjte ruce.
  • Láhev by měla být připravena těsně před jídlem. Nespotřebovaný obsah zlikvidujte.
  • Používejte pouze přiloženou odměrku.
  • Plechovku dobře uzavřete a skladujte v suchém prostředí maximálně 3 týdny od otevření.
  • Po jídle láhev a veškeré příslušenství pečlivě vyčistěte.
  • Ujistěte se, že vaše dítě je při konzumaci ve správné poloze

Návod k přípravě

  • Pečlivě umyjte a sterilizujte láhev a savičku (1/4 hodiny vařit nebo v chladu v příslušném zařízení).
  • Naplňte láhev potřebným množství vody ohřáté max. na 50 ° C.
  • Přidejte požadovaný počet zarovnaných odměrek. (1 odměrka na 30 ml vody).
  • Láhev zavřete a důkladně protřepejte. Zkontrolujte teplotu na vnitřní straně svého zápěstí.
  • V láhvi mohou zůstat jemné částečky prášku. Toto nemá vliv na nutriční kvalitu výrobku.

Často kladené otázky

Proč je HA mléko nahořklé?

Pro prevenci alergií se v HA mléku se nachází jemně částečně hydrolyzovaná bílkovina. A tím má mléko mírně nahořklou chuť. Miminko si většinou na tuto chuť zvykne a s konzumací mléka nemívá problém.

K čemu je HA mléko?

HA mléko slouží k prevenci alergií. Doporučuje se v případě, kdy rodiče či sourozenci miminka trpí alergiemi.

Co jsou prebiotika?

Nestravitelná složka potravy (cukrů), která kvasí ve střevech díky bakteriím jako bifidobakterie. Stimulují další růst této bakterie, a tím podporují rozvoj zdravé střevní mikroflóry.

Co jsou GOS?

Jsou to galaktoologosacharidy. Je to nestravitelná prebiotická vláknina. GOS se nacházejí v mateřském mléku. Podporují rozvoj zdravé střevní mikroflóry

Co jsou FOS?

Fruktooligosacharidy – jedná se o rozpustnou vlákninu, která je důležití k regulaci střevních funkcí.

Proč je v mléku palmový olej?

Palmový olej není do kojenecké výživy přidáván, jak si někdo možná myslí, jako náhražka. Palmový olej dodává hlavní mastnou kyselinu, která je přítomna v mateřském mléce, kyselinu palmitovou. Tato mastná kyselina je navíc cíleně vázána v poloze sn-2 v glycerolu, což je naprosto unikátní a specifická vlastnost mateřského mléka, na rozdíl např. od mléka kravského. Díky této poloze je lépe vstřebáván vápník.

Alergeny ve výživě nejmenších

Není důvod odkládat v příkrmech jakékoliv potraviny, o nichž se předpokládá že vyvolávají alergie

Nezavádět před ukončeným 4. měsíce

Lépe když je dítě ještě kojeno

Postupně zvyšující se dávky

Proč se má mléčná výživa podávat co nejdéle?

Mléčná výživa v sobě, kromě základních živin, obsahuje i velké množství vitamínů a minerálních látek, které jsou potřebné pro růst a vývoj miminka. Kromě vápníku a vitamínu D, které se postarají o pevné zuby a kosti, stojí za zmínku také nezanedbatelné množství železa, které zajišťuje správný vývoj mozku.

Kdy začít s příkrmy?

Konec prvního půlroku života představuje pro dítě zlomové období, kdy mu mateřské nebo náhradní kojenecké mléko již nestačí pokrývat rostoucí nutriční nároky.

Je proto důležité začít se zaváděním prvních příkrmů.

Zahájení příkrmu mezi 4-6. měsícem (mimo tuto dobu sebou nese zdravotní rizika)

Druh potravin při příkrmech je spíše závislý na lokálních zvyklostech. První se doporučují potraviny s vysokým obsahem železa

Jak dlouho mám své miminko kojit?

Pokud miminko prospívá, doporučuje se výlučné kojení po dobu 6 měsíců. Nejpozději v ukončeném 6 měsíci by se mělo začít s podáváním příkrmů a v kojení dále pokračovat dle potřeby dítěte.

Kolik tekutin má moje miminko vypít?

Věk Potřeba tekutin (ml/kg tělesné hmotnosti)
1. den života 50 – 70
2. den 70 – 90
3. den 80 – 100
4. den 100 – 120
5. – 9. den 100 – 130
10. den – 7. měsíc 150 – 180
8. – 12. měsíc 100 – 140
2. rok 80 – 120
3. – 5. rok 80 – 100
6. – 10. rok 60 – 80
11. – 14. rok 50 – 70
Zdroj:
Pitný režim u dětí, Pediatrie pro praxi 2007/3
Gregora, M.: Kniha o matce a dítěti, Grada Publishing, a. s. 2005

Jak správně zvolit kojenecké mléko?

Kromě stáří dítěte je potřeba přihlédnout k jeho zdravotnímu stavu. Výběr kojeneckého mléka mohou ovlivnit různé aspekty – potravinová alergie nebo riziko jejího výskytu, gastroezofageální reflux (refluxní choroba jícnu), časté zažívací potíže a podobně. Roli hraje například také fakt, zda se jedná o dítě donošené, nebo nedonošené.

Napište nám

Odebírat newsletter

Odesláním souhlasím s podmínkami zpracování osobních údajů